NET ZERO INDUSTRY ACT

EU-aftale styrker den grønne industri

Europa-Parlamentet har netop vedtaget Net Zero Industry Act, der skal understøtte den grønne industri og sætte ekstra fart på den europæiske produktion af teknologi inden for vedvarende energi, Power-to-X samt udbygningen af vindmøller og solceller.

Vestas fabrik Ringkøbing

Net Zero Industry Act definerer blandt andet de grønne kerneteknologier, som Europa skal satse på og konkurrere om på globalt plan. Det er for eksempel sol- og vindenergi, elektrolyseanlæg samt batteri- og lagringsteknologi. Arkivfoto: Vestas Wind Systems

Baggrunden for Net Zero Industry Act-aftalen, der netop er vedtaget af Europa-Parlamentet, er, at Europa-Kommissionen vil formulere et modsvar til den amerikanske Inflation Reduction Act, som ifølge amerikanerne selv er den største enkeltstående investering i vedvarende energi og klimahandling nogensinde. Parallelt med den massive amerikanske statsstøtte hænger inflation, stigende omkostninger, færre ordrer og ulige konkurrence med Kina som sorte skyer over den grønne industri i Europa. Kinesiske vindmøllefabrikanter viser for eksempel i stigende grad interesse for det europæiske marked ved at tilbyde billige vindmøller og generøse modeller for finansiering.  

– EU er ved at vågne op fra sin tornerosesøvn og har set, at vi bliver nødt til at agere i forhold til den benhårde statsstøttede konkurrence fra især Kina og USA, siger Jan Hylleberg, viceadm. direktør i Green Power Denmark. 

Ordrebøger skal fyldes op

Net Zero Industry Act adresserer vigtigheden af mere enkle, forudsigelige og hurtigere processer for udbygning af vedvarende energi. Samtidig pålægger aftalen medlemslandene fremover at have kvalitative kriterier med i forbindelse med udbud af havvindmølleparker.

– Det er vigtigt, at de politiske ambitioner om mere vedvarende energi bliver ført ud i livet, så virksomhedernes ordrebøger bliver fyldt op. Lige nu befinde virksomhederne sig i en ordredal, samtidig med at de skal tage stilling til, om de skal opskalere deres produktion til noget, der måske kommer, siger Jan Hylleberg og fortsætter:

– Jeg er glad for, at vi med aftalen tager et vigtigt skridt væk fra udbud kun afgjort på pris, hvilket vi har presset på for i den danske energibranche. For hvis pris er det eneste parameter, så kan det blive svært at konkurrere med de producenter, der får statsstøtte.

Net Zero Industry Act definerer også de grønne kerneteknologier, som Europa skal satse på og konkurrere om på globalt plan. Det er for eksempel sol- og vindenergi, elektrolyseanlæg samt batteri- og lagringsteknologi.

Jeg er glad for, at vi med aftalen tager et vigtigt skridt væk fra udbud kun afgjort på pris, hvilket vi har presset på for i den danske energibranche. For hvis pris er det eneste parameter, så kan det blive svært at konkurrere med de producenter, der får statsstøtte.
Jan Hylleberg, viceadm. direktør, Green Power Denmark

Behov for fælles europæiske løsninger

På trods af de mange gode elementer i Net Zero Industry Act er EU ifølge Green Power Denmark stadig langt fra den form, der skal til for at klare sig i den internationale konkurrence, hvor albuerne bliver stadig mere spidse.

– Der bliver masser at lave for det nye Europa-Parlament og den kommende Europa-Kommission. Selvom EU har taget initiativer, der skal understøtte den grønne industri, så mangler vi stadig et fælles modsvar til den nye virkelighed, hvor statsstøtte er blevet et dominerende konkurrenceparameter. Lige nu ser vi et kludetæppe af statsstøtte rundt omkring i Europa. Det er ikke holdbart, siger Jan Hylleberg og understreger:  

– Der er behov for fælles europæiske løsninger og en sammenhængende grøn industripolitik i EU. Samtidig skal vi gøre det nemmere for europæiske virksomheder at søge om midler i EU.

Nyheder direkte i din indbakke?